Mobil markedsføring

 

https://cdn0.tnwcdn.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2015/05/socialmedia-1200×641.jpg

Markedsføring beskrives av Wikipedia slik:

Markedsføring er en samlebetegnelse for kommersielle virksomheters aktiviteter i forbindelse med å planlegge og gjennomføre markedsundersøkelser, produktutvikling, markedspåvirkning og distribusjon av konsepter, varer og tjenester. Det er også definert som bedriftstiltak som tar sikte på å skape en opplevd forskjell mellom egne tilbud og konkurrerende bedrifters tilbud, på en måte som skaper verdi for kundene. Markedsføring er både en akademisk fagdisiplin innen de økonomisk-administrative fag, og en linjefunksjon i bedrifter og organisasjoner.

Markedsføring handler om å forstå kundenes behov, for så å tilby produkter og tjenester som møter behovene på en måte som atskiller seg fra konkurrerende tilbud. I praksis vil markedsførere velge ut en eller flere kundegrupper (målgrupper), posisjonere bedriftens produkter eller tjenester med hensyn til målgruppen, og bruke prissetting, kommunikasjon og atferd til å skape assosiasjoner som gir bedriften en verdifull plass i kundenes bevissthet (branding). Utvalget av målgrupper (segmentering) avhenger av hvilke grupper produktene eller tjenestene er innrettet mot og kan passe for, målgruppens størrelse og markedspotensial, graden av eksisterende konkurranse om å dekke målgruppens behov, og egen bedrifts evne til å tilpasse distribusjon og kommunikasjon til gruppen man satser på.”

Mobil markedsføring er enkelt forklart markedsføring gjort via mobiltelefon/smarttelefon/nettbrett. Markedsføring handler om å møte kunden der han er, og i vår tid så er det, i stor grad, på mobiltelefonen.

http://www.aussieitgroup.com.au/blog/wp-content/uploads/2016/06/small-business-mobile-marketing-tips-1.jpg

En smarttelefon, for de som er usikre på hva det er, kan beskrives slik:

“Smarttelefon er mobiltelefoner som drives av et operativsystem som lar brukeren installere og kjøre avansert programvare. I tillegg til å kunne ringe og motta samtaler har de en kombinasjon av en eller flere funksjoner som avspilling av musikk, foto, video, internettleser, kart og GPS. En smarttelefon er et eksempel på konvergent teknologi, i dette tilfellet mobiltelefon og PDA.”

Mobil markedsføring har blitt mer og mer populært å bruke de senere år. I 2011 var det 51,75% i Norge som hadde smarttelefon, mens i 2017 var det 80%. Dette viser trenden for bruk av smarttelefon her til lands. Hvis man skal ha full gjennomslagskraft på sin markedsføringskampanje så kan man ikke overse mobiltelefonen og de markedsførings mulighetene som ligger der. Mobilen er noe man har med seg nesten hvert eneste våkne minutt av dagen. Som markedsfører vil det si at man trenger ikke kunden på et spesielt sted eller inne på en spesiell nettside, men man kan rekke ut når som helst.

På mobilen når man ut med SMS, MMS, mobilvideo, egne applikasjoner, webapplikasjoner og reklame i mobilapplikasjoner, i de tilfeller det er snakk om smarttelefon. Når også bruken av smarttelefon har vært stigende i flere år, så blir verdien av markedsføringen bare større.

 

Bilpleiekongen.no

Bilpleiekongen.no er en nettbutikk som selger alt innen bilpleie. De har et veldig stort utvalg i varer, og legger mye arbeid ned i både testing av produktene og markedsføring av det som er best. De lager også mange videoer som forklarer hvordan man skal utføre forskjellige vaskejobber/vedlikeholdsjobber på bilen, slik at kundene kan se instruksjonsvideoen før eller mens de utfører arbeidet.

https://bilpleiekongen.no/wp-content/uploads/2016/06/logo-bilpleiekongen-2015.png

Bilpleiekongen.no ble startet i 2013 og hadde da en omsetning på 555 000 kr. I 2016 omsatte de for 28 229 000 kr, så man kan med sikkerhet si at det har vært en suksesshistorie.

Grunnen til at jeg vil bruke denne bedriften i mine eksempler, er fordi de har tatt noe som man vanligvis gikk i butikk å kjøpte, der man fikk bruksråd og tips, til et fullblods nettkonsept.

 

SMS markedsføring

SMS markedsføring er, som ordet tilsier, markedsføring via sms. Her kan bedrifter sende ut nyhetsbrev, tilbud, rabattkoder, etc. Man når frem direkte til kunden med informasjonen, og det tar i gjennomsnitt 3 minutter for mottaker å lese meldingen.

http://www.afraconnect.com/wp-content/uploads/2016/10/sms.png

Hvis bilpleiekongen.no skulle tatt i bruk sms markedsføring, så ville jeg vært varsom å ikke bruke det for mye, slik at kundene blir lei av meldingene, og føler det er plagsomt. Jeg ville utelukkende brukt sms markedsføring når det var spesielle salg på nettsiden. Eksempelvis black friday salg, eller lignende, da er ofte folk interessert i å få informasjon om gode tilbud.

Når man bruker sms markedsføring så tar man ofte i bruk en tredjepart som leverer sms løsninger. Slik kan man planlegge utsending av sms på forhånd med en “timer”, slik at mottaker får den akkurat når de skal.

For å kunne sende ut sms til kunder så må de ha gitt sitt samtykke. Dette er etter min mening en ganske stor restriksjon som gjør sms markedsføring mindre effektivt, da det er veldig begrenset hvem man når ut til. Mange har som fast prinsipp at de ikke vil motta sms fra noen av butikkene de handler hos, og klikker derfor alltid nei på dette spørsmålet.

På forbukertilsynet sine nettsider står det slik:

Markedsføringsloven § 15 forbyr, som hovedregel, utsendelse av elektroniske markedsføringshenvendelser til fysiske personer som ikke har samtykket til å motta slik markedsføring.

Begrunnelsen for forbudet er at denne form for markedsføring anses for å være særlig påtrengende, og at den utgjør en uønsket belastning for kommunikasjonsnettene. Samtidig er det ved anvendelse av elektroniske kommunikasjonsmetoder mulighet for å ”spamme” (masseutsendelse av markedsføringsmateriale) svært mange mottakere, uten at det er nevneverdige omkostninger eller besvær forbundet med det for den næringsdrivende.

Det finnes mange forskjellige leverandører som håndterer sms markedsføringen for deg i Norge. Et kjapt google-søk på sms markedsføring gir dette resultatet:

 

Reklame i mobilapplikasjon

I dag finnes det tusenvis av applikasjoner for mobiltelefonen, og mange av disse applikasjonene åpner for reklamering. Noen selskaper har egne applikasjoner der de markedsfører sine produkter og/eller tjenester, mens mange bruker andre applikasjoner til å føre reklamekampanjer. Et godt eksempel på dette er applikasjonen Instagram, som er hovedsaklig laget for mobilvisning. Instagram er en bildedelingstjeneste hvor brukerne legger ut bilder fra hverdagen sin på sin Instagram-profil, så kan man følge andre profiler for å se bildene de legger ut.

http://www.mobilevillage.com/wp-content/uploads/2013/01/Mobile-ad-spending-to-boom-350×250.jpg

Instagram er veldig populært, spesielt blant yngre.

“2,1 millioner over 18 år har profil. Inkluderes alle under 18, så ligger tallet en del høyere. Drøyt halvparten bruker Insta daglig, og de som har hatt Insta lengst bruker den mest. Insta vokser fortsatt, selv om vi har sett visse utflatingstendenser blant unge.

Fortsatt er andelen unge langt høyere enn andelen eldre, men Insta er i ferd med å bli en bredere kanal med mindre skarpe generasjonsskiller. Instagram har en klar overvekt av kvinner (57-43) og kvinners bruksfrekvens er også høyere enn menns.”

På instagram kan man betale for å få annonsen sin til å dukke opp på brukerne sin nyhetsfeed. Gjennom facebook sin reklametjeneste, som er den som brukes på Instagram, så kan man treffe målgruppen sin med reklamefilm eller bilde med og uten tekst. Det som er så fint med dette er at cookies er lagret med informasjon om søkehistorikk, slik at man treffer brukere som trolig er interessert i produktene.

http://quarterlab.com/wp-content/uploads/2017/06/instagram-sponsored-hed-2015.png

Eksempelvis med bilpleiekongen.no, så kan man reklamere for de nye produktene eller tilbudene til folk som har besøkt sider som er relatert til bilpleie. Da treffer man direkte på målgruppen, og sjansen for salg er større.

Et spørsmål bilpleiekongen.no kan stille er om de rekker ut til rett brukergruppe gjennom Instagram mtp. at det er stort sett unge mennesker som bruker det, og flertallet er kvinner. For det er i hovedsak menn som kjøper bilpleieprodukter, da dette alltid har vært kjent som en “mannejobb”, og man må være minimum 18 for å kunne kjøre bil.

Etter min vurdering så er reklamering på Instagram en grei investering for bilpleiekongen.no, men de bør passe på og være tilstede andre plasser også. Dette for å kunne treffe de litt eldre brukerne av bilpleieprodukter, som har mindre tilstedeværelse på Instagram.

Reklame i egen applikasjon

Mange foretak får utviklet egne “apps” der de kan forenkle salget til sine kunder, og ikke minst stå friere i reklameringen for sine produkter. Her kan man for eksempel kjøre ut push varslinger til alle brukerne av “appen” med nyheter og tilbud.

“Applikasjoner er programvare som lastes ned og installeres på telefonen, mye på samme måte programvare fungerer på en vanlig PC. Sett fra et markedsføringsperspektiv har flere bedrifter fått såkalte ”egne apps” (Egne applikasjoner) som enten er bundet direkte opp mot tjenesten de leverer, eller som et markedsføringsmiddel.”

I bilpleiekongen.no sin posisjon så ville jeg ikke gått for en egen “app”. Det er dyrt å utvikle en egen “app”, og med tanke på at det utelukkende er bilpleieprodukter som selges, så vil det kanskje ikke være noe som blir brukt iherdig nok til at det er verdt det. “apps” som Amazon og eBay gir deg mulighet til å kjøpe nærmest alt mellom himmel og jord, mens bilpleiekongen.no kan bli litt vell spesifikt for en “app”.

Empatix.no skriver dette om utviklingskostnaden på en “app”:

“Det koster like mye som en bil. En bil som tar deg fra A til B kan du få for 10.000,-, men skal du ha en fullspekket Koenigsegg må du ut med over 5 millioner. Et sted mellom der ligger også prisen på en app. Som regel. Det er nemlig ingen noen øvre grense 1). Du kan alltid putte inn mer funksjonalitet. Og jo mer funksjonalitet, jo høyere pris. Man får det man betaler for i app-verden også!”

Hvis bilpleiekongen.no skulle bli, for eksempel, nordens største på bilpleie, så ville jeg heller vurdert å investere i en egen “app”. Da er man så stor, at det vil kunne rettferdiggjør utvikling- og driftskostnadene, og ikke minst man vil kunne gjøre det skikkelig, med god funksjonalitet.

Mobilvideo

Video brukt i markedsføring er langt ifra kun for mobil, men man når enkelt frem til kunden med video på mobil, da folk bruker mye tid på forskjellige sosiale medier og “apps” der.

I følge statista.com så bruker 80% av facebook medlemmene smarttelefonen sin til å sjekke facebooken sin, i motsetning til bare 39% på laptop/desktop. Det betyr at man må tilpasse videoreklamen til mobilvisning.

http://www.mobyaffiliates.com/wp-content/uploads/2017/04/1046x616_Mobile-Video.png

Mange som sitter på telefonen gjør dette omgitt av andre mennesker, typisk på buss, tog, skole, jobb osv. Da passer det ikke alltid at man har lyd på telefonen. Når man da skal lage en reklamevideo som er tilpasset mobil, så er det viktig at man gjør det slik at de som ser reklamen får med seg alt om de har lyden på eller av. Eksempelvis så tekster man det som eventuelt blir sagt, eller de produktspesifikasjonene som legges frem i reklamen. Det er også viktig å tenke på at man fort kommer til poenget i en slik reklamesnutt. Det viser at de fleste som ser på tar avgjørelsen om de skal se hele reklamesnutten i løpet av de 3 første sekundene.

Et annet viktig poeng om videosnutter er at facebook favoriserer reklame med videoinnhold. Altså har du en videosnutt i reklamen din, så er det større sjanse for at den blir vist enn hvis den ikke har.

Bruk av videosnutter i bilpleiekongen.no sitt tilfelle er veldig viktig, da du kan vise produktene i bruk, og ikke minst vise hvordan arbeidet skal utføres korrekt. Da kan man, for eksempel, sitte på trikken hjem å se akkurat hvordan man skal påføre den nye bilvoksen man har kjøpt.

Mobil tilpasset webside

https://storage.googleapis.com/cdn.magloft.com/blog/2017/02/responsive-design.jpg

I dag er det viktig at nettstedet er tilpasset mobil visning, dette med tanke på den økte bruken av mobilen. Dette kalles responsivt design. Milli.no skriver dette om responsivt design:

Begrepet responsivt design brukes i all hovedsak om websider som er designet og tilpasset ulike skjermformater. Smarttelefoner, lesebrett og dataskjermer har mange forskjellige størrelser, formater og oppløsning. Målet med responsiv webdesign er å lage optimaliserte visninger for alle disse ulike skjermene. Smarttelefon tar over stadig mer av internettbruken, og det stiller krav om å lage nettsider som også ser bra ut på mobil. Begrepet «mobil først» brukes ofte for å forklare en designprosess der man starter med å definere nøkkeltjenestene i en informasjonsoppgave og samtidig sørge for at dette innholdet får en tilpasset plass og en presentasjon. Større skjermer kan presentere mer informasjon. Designoppgaven er å sørge for at hver plattform og skjermstørrelse utnyttes optimalt samtidig som at alt innholdet finnes i en enkelt responsive webside.”

Kort oppsummert

Å tilpasse markedsføringen til mobil er ekstremt viktig siden bruken har økt såpass kraftig de senere årene. Hovedfordelen med mobil markedsføring er at man når frem til kunden uavhengig av hvor han befinner seg.

Det er mange forskjellige typer mobil markedsføring  som, for eksempel, de jeg har nevnt tidligere i innlegget, men det er ikke alle typer som passer for alle selskap/foretak. Økonomi og bedriftens renomè kan sette begrensninger.

KCZ

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Markedsf%C3%B8ring

https://no.wikipedia.org/wiki/Smarttelefon

http://www.medienorge.uib.no/statistikk/medium/ikt/379

https://www.purehelp.no/m/company/details/bilpleiekongenas/812099132

https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/161741/Mobilmarkedsf%F8ring%20HELE.pdf?sequence=1

https://www.statista.com/statistics/377808/distribution-of-facebook-users-by-device/

https://www.campaigncreators.com/blog/three-second-rule-optimizing-facebook-videos

https://www.campaigncreators.com/blog/heres-what-were-talking-about…social-media-video

Brukertallene i sosiale medier

Forbrukertilsynets veiledning om markedsføring via e-post, SMS o.l.

Apputvikling – Hvor mye koster det å få laget en app?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *